Mi a különbség a tű és vizes nemez technika között? Hogyan kell mosni és kezelni ezeket a gyapjú nemez tárgyakat?

2020.11.07

A gyapjú csodálatos alapanyag. A finom minőségi gyapjúból készült tárgyak használatánál jobb dolog nem is történhetne veled. Ezért hát ha választanod kell hogy vásároljál-e nemez tárgyakat ne tartson vissza  a sok negatív sztereotípia.

A legfontosabb különbség a két technika között hogy a tűnemezelés során a gyapjúszálak úgy kapaszkodnak össze hogy a száraz gyapjút egy speciális ún. nemezelőtűvel tűvel szurkáljuk. A nemezelőtű végén lévő lyukakba beleakad a gyapjú szála és ez összeakasztja a szálakat. A  kialakításához a száraz gyapjút rétegről, rétegre szurkáljuk hogy kialakuljon a  nemezfigura. A gyapjút kellően sokáig kell ahhoz szurkálni hogy megfelelő keménységű, olyan stabil anyagot kapjunk ami nem esik szét, nem szedhető szét könnyen. Könnyen ugyan nem szedhető szét, de ha rendesen nekiesünk, akkor szét lehet tépni darabokra, ezért ha lehet ne rángassuk, tépkedjük. A tűnemez figurák a formájukat nem veszítik el könnyen,de azért nem ajánlom hogy sokáig valami nehéz  tárgy alatt tároljátok.

tűnemez technika eszköze a nemezelőtű
tűnemez technika eszköze a nemezelőtű

Mivel ennél a technikánál a gyapjúval szárazon dolgozunk ezért a tűnemez technikával készült tárgyak nem moshatóak. De nem kell tőlük ezért megijedni, ugyanis a gyapjúnak olyan csodálatos képessége van hogy taszítja a port. Ezért ha csak valami durva szennyeződés nem éri akkor attól nem kell félnünk hogy a polcon porosodik. Télen hideg időben rakjuk ki ezeket a figurákat az erkélyre, vagy az udvarra, ugyanis a  hideg fertőtleníti a gyapjút. A gyapjút nem támadja meg a moly ha fényes helyen van és néha meg van mozgatva , mivel a moly nem szereti ha macerálják. Úgyhogy ha meg akarod a nemez tárgyad védeni a molyosodástól akkor pl  a szoba polcán tárold és néha rakosgasd ide-oda. Ha hosszabb időre kell eltárolnod, akkor mindenképpen olyan vastagságú zárható dobozban ( műanyag, fa,fém) tárold amibe a moly nem tudja belefúrni magát. 

hőlégballonon utazó mackó mesés gyerekszoba  dekoráció
hőlégballonon utazó mackó mesés gyerekszoba dekoráció

A vizes nemez technika során a gyapjú összeragasztásához meleg vizet és szappant használunk. Sokat gyúrjuk és sodorjuk a vizezés után az anyagot hogy kellő állagú legyen. A vizes nemez  technikával készült tárgyak stabilak, moshatóak. Nagyobb darabokat ( szőnyeg stb) gyapjúprogramon gyapjú mosószerrel moshatjuk, kisebb darabokat kézzel kéz meleg vízben, óvatos nyomkodással tudjuk mosni. Fontos hogy mosás után a még vizes gyapjút sima felületen, formára terítve kell szárítanunk ( pl szőnyeget, sálat  gyűrődés mentesen , kisimogatva, egyenes felszínre terítsük). Ha üreges tárgyról beszélünk pl. papucs, vagy kosár, akkor azt papírral kitömve kell megszárítani hogy száradás után megmaradjon a formája. A vizes nemez tárgyakra is vonatkozik a portaszító tulajdonság, és ezeket a tárgyakat is kitehetjük télen a hidegre egy-két órára. Tárolásuk ugyanúgy történjen mint a tűnemez figuráké.

vizes nemezelés kellékek
vizes nemezelés kellékek
vizes nemez meserét babatakaró
vizes nemez meserét babatakaró
méhecskés,  akasztható vizes nemez tároló
méhecskés, akasztható vizes nemez tároló