Puha gyapjú: micronok, gyapjú minőség

2020.02.10

A gyapjú minőségét a micronszáma jelzi, minél kisebb ez a szám a gyapjú annál finomabb, jobb minőségű. Babatakaró készítésekor pl. nagyon fontos hogy a baba bőrével érintkező gyapjú nagyon finom puha legyen, a legkevésbé se bántsa a pici bőrét, ezért a takarók 14, 16 micronos gyapjúból készülnek.

Vannak nagyon jó minőségű finom gyapjak is, melyek viselése kimondottan selymes érzést biztosít, pl a kasmír gyapjú, de ennek borsos ára miatt általában sálak, kesztyűk, ruhaneműk készítéséhez 19, 21 micronos merinó gyapjút használunk.
Táskák, papucsok készítéséhez 21-26 micronos gyapjú ajánlott, ezek nem érintkeznek közvetlen a bőrrel, ezért lehet egy kicsit magasabb micronszámú gyapjút használni a készítésükhöz.
Tárolók, szőnyegek, virágtartók, tűnemez figurák stb. készítéséhez megfelel a 27-32 micronos gyapjú is, ezek a minőségű gyapjak, vastagabbak, tartósabbak, rusztikus hatást kölcsönöznek ezeknek a tárgyaknak.
Gyapjútermék vásárlása előtt ezért érdemes rákérdezni milyen minőségű gyapjúból készült a termék, mert mint Gombóc Artúrnak sokféle csokoládéja ( üres csokoládé, szögletes csokoládé, kerek csokoládé stb) úgy a gyapjúnak is rengeteg fajtája van.